pondělí 11. června 2018

včelím jedem proti borelioze

Včelí jed v boji proti lymské nemoci vyhrává a celkově snižuje zánět

Bakterie Lyme choroby Borrelia burgdorferi
Bakterie Lyme choroby Borrelia burgdorferi
Nedávný výzkum ukázal schopnost léčby včelího jedu pro boj s lymskou nemocí spolu s dalšími zánětlivými stavy. Studie z roku 2017 potvrdila, že včelí jed  zabíjí bakterie klíšťat Borrelia burgdorferi lépe než populární antibiotika používaná pro Lyme.

Lyme nemoc se rozšiřuje

Lyme nemoc se v posledních letech šíří v epidemických rozměrech. Zdá se, že to souvisí s suchem a teplejšími letními podmínkami a nárůstem populací jelenů a myší. Do jisté míry se zdá, že to  souvisí se zvýšením dostupnosti žaludů na severovýchodu USA.
To se odráží ve výzkumu dvou předních druhů kliešťů, které přenášejí Lyme nemoc: Klíště obecné (Ixodes scapularis) je primárně spojeno s Lyme chorobou.
Klíště Amercikému (Amblyomma americanum L.) kterému byl často přičítán přenos lymské nemoci, avšak studie od amerického vojenského zdravotního ústavu z roku 2018 a CDC zjistila, že nenesou bakterie, které způsobují Lyme nemoc.
Studie z roku 2016 zjistila, že klíšťata  od roku 1998 rozšířila o 44 procent a našla se v 1 531 krajích v 43 státech.
Růst těchto populací klíšťat, samozřejmě, vedl k více případům lymské nemocí.Podle diagnostických center Centra onemocnění se diagnostika Lymské choroby pohybuje kolem 300 000 ročně. A 96 procent těchto případů je v 14 státech na severovýchodě a v Horním Středozápadě.


Antibiotika, které jsou typické pro Lyme nemoc

Bez ohledu na to, kde je kontraktována lymská nemoc, konvenční léčba je vedena použitím antibiotik. Nejoblíbenější z těchto antibiotik používaných lékaři je doxycyklin. Jiné antibiotika používané proti bakteriím Lyme zahrnují cefoperazon, daptomycin, amoxicilin, tigecyklin, metronidazol a tinidazol.
Někdy je "doxy" jediným použitým antibiotikem. Jiní lékaři po opakování kurzu doxycyklinu znovu zkontrolují hladiny Lyme a pokud se testy objeví pozitivně, zkusí ostatní antibiotika.
V některých případech bude kombinace těchto antibiotik podána v kombinaci v pokusu bojovat proti infekci baktérií B. burgdorferi s Lyme nemocí.

Problémy s antibiotickou léčbou Lyme choroby

Problémem je, že studie ukázaly, že doxycyklin může zabít až 90% spirochet (spirálních forem) bakterií. Ale pak se další forma bakterií -  sféroplasty - odrazí a zvýší počet.
Tyto formy sprinchety se mohou vložit do nervů a dalších tkání, čímž vzniká dlouhodobá forma infekce. Tyto jsou často uváděny v literatuře jako biofilmové formy bakterií, protože se sdružují ve rostoucích kolonií.
Ostatní antibiotika zmíněné výše a jiné byly testovány stejným způsobem, jako testování doxy.
Podle výzkumu (viz odkazy níže) mají tyto účinky různé účinky. Například amoxicilin redukuje spirálové formy přibližně o 90% a snižuje tvar kulatých těles o 80%. Ostatní, jako tigecyklin, metronidazol a tinidazol, mají podobné účinky.Problém však spočívá v tom, že biofilmy byly ve zkouškách těchto populárních antibiotik sníženy pouze o 30 až 55 procent.
Kromě toho vědci zaznamenávají, že tyto bakterie se začínají stávat odolné vůči některým antibiotikům. To představuje problém, který se jen zhorší, protože antibiotika se stanou méně úspěšnými.
To nás vede k diskusi o včelím jedu a přírodních antibiotikách obecně. Jak jsme diskutovali v nedávném článku k tomuto tématu, ukázalo se, že mnoho přírodních antibiotik pracuje na jiné úrovni než farmaceutické antibiotika: Mnoho přírodních antibakteriálních látek produkuje vibrační účinky, které zabraňují bakteriím v komunikace a rozšiřování jejich kolonií.

Výzkum dokazuje, že včelí jed vyhráva nad bakteriemi Lyme

Výzkumníci z Lyme Disease Research Group na univerzitě v New Haven zkoumají schopnost přírodních produktů bojovat proti bakteriím Lyme - primárnímu je Borrelia burgdorferi. Testovali včelí jed - používaní mnoha přírodními lékaři v posledních letech pro boj s lymskou nemocí.
Výzkumníci testovali jak celý včelí jed a včelí extrakt z včelího jedu nazvaný melittin proti bakteriím Lyme choroby.Nejen, že testovali tyto látky, ale také testovali  tři populární antibiotika doxycyklinům, cefoperazonu a daptomycinu.
Vědci také testovali kombinaci všech tří antibiotik.
Níže uvedená tabulka vypráví příběh. Tabulka ukazuje počet bakteriálních počtů B. burgdorferi jako výsledek různých léčby. Pruhy ukazují, kolik bakterií v různých formách je po léčbě ještě živá. Červený pruh zobrazuje spirálové formy (spirochety). Oranžový pruh ukazuje perzistentní formy bakterií, včetně tvarů kulatých těl. A zelený pruh ukazuje biofilmy po sedmi dnech.
terapie léčby včelích jedů měřená proti léčbě antibiotiky
Jak je vidět, terapeutická dávka doxycyklinů zabila spoustu spirálových forem, ale pak kulaté tělo a biofilmy jsou stále docela zřejmé. Totéž platí pro cefoperazon a daptomycin v různých stupních. Po léčbě je stále patrné množství bakterií s biofilmem. Alespoň proto, aby bakterie mohly růst.
Kombinace antibiotik (D + C + D) je nejlepší při odstraňování biofilmů B. burgdorferi. Nyní se však podívejte na dávku 800 mikrogramů na mililitr včelího jedu a 200 a 400 mikrogramů na ml dávky melittinu. Z tohoto grafu je patrné, že včelí jed se stává kombinací antibiotik. A sloučenina melittin z včelího jedu prakticky eliminuje počet všech forem bakterií v těchto dvou dávkách.
Kromě toho vědci testovali bakterie v jednotlivých léčbách a třídenních denních ošetřeních. Denní léčebný režim byl ještě účinnější při vylučování bakterií.
Vědci dospěli k závěru:
"Závěry z této studie ukázaly, že celý včelí jed a melittin jsou účinné proti všem morfologickým formám B. burgdorferi in vitro, včetně biofilmů, které jsou odolné vůči antibiotikům."
Vědci také poznamenali:
"Rozdíly ve včelím jedu a efektivitě melittinů u B. burgdorferi naznačují, že v rámci celého včelího jedu mohou existovat další složky, které mají vliv také na biofilmy Borrelia."

Další aplikace terapie včelím jedem

Zatímco léčba včelařskými jedy nebyla schválena americkým Úřadem pro kontrolu léčiv (FDA), mnoho lékařů využívá injekci včelích jedů pro své pacienty s Lyme nemocí. Ale toto není jediné použití terapie včelami jedu.
Injekce včelích jedů byla také použita k boji proti neuralgii - bolesti nervů. Některé úspěchy byly prokázány u roztroušené sklerózy, revmatoidní artritidy a různých forem bolesti kloubů.

V mnoha z těchto aplikací je to vlastní imunitní reakce těla na včelí jed, který stimuluje léčebnou odpověď.
 V jiných případech mellitin a další sloučeniny ve včelím jedu specificky redukují zánětlivé markery.Čínští akupunkturisté také využívají léčbu včelím jedem s jejich akupunkturní terapií.
 V těchto případech jsou jehly akupunktury ponořeny do včelího jedu.
Injekce včelích jedů se obvykle rozšiřují po několika dnech nebo dokonce týdně, aby se zabránilo pacientovi přirozeně se přizpůsobit včelímu jedu, což může částečně zlepšit část imunitní odpovědi.
Léčba včelím jedem byla předmětem klinického výzkumu v posledních několika letech, zejména pro bolest zad, bolesti krku a bolesti svalů a kostí.
Například v roce 2017 studie Korejského institutu pro orientální medicínu testovala 54 pacientů s  bolestí zad. Byly jim podávány injekce včelích jedů nebo podkožní (placebo) injekce denně po dobu tří týdnů.

Vědci zjistili, že skupina se včelím jedem má výrazně nižší intenzitu bolesti a lepší funkci zad.
Revize klinického výzkumu z roku 2008 byla provedena na  lékařské škole na univerzitě v Exeteru ve Velké Británii. Výzkumníci zajistili 11 klinických studií akupunktury léčby včelího jedu proti muskuloskeletální bolesti.
Vědci nalezli jasné důkazy, že terapie včelím jedem může snížit muskuloskeletální bolest.
Ve studii z roku 2016 zkoumali korejští vědci metabolické účinky léčby včelího jedu. Zjistili, že včelí jed je protizánětlivý. Včelí jed  snížil expresi COX-2 (související s bolestí a zánětem) a snížila zánětlivé cytokiny TNF-α, IL-1 β a IL-6.Také inhiboval další zánětlivé faktory, ke kterým dochází v signální dráze zánětu RANKL-RANK.
Další laboratorní a klinické výzkumy potvrdily schopnost včelího jedu snížit zánět a bolest. Například v roce 2015 přezkum výzkumu z australské Katolické univerzity v Daegu lékařské škole zjistil, že včelí jed a melittin byly účinné při snižování zánětu jaterní fibrózy i aterosklerózy. Zjistili také, že jsou účinné při snižování zánětu v kožních podmínkách.
Vědci uvedli ve svém závěru:
"Kolektivně je terapie využívající včelí jed a její hlavní složky považována za užitečný klinický přístup k léčbě zánětlivých onemocnění."

Injekce, akupunktura nebo včelí bodnutí?

Hlavními aplikacemi včelích jedů jsou injekčné jehly, akupunkturní jehly a včelí bodnutí.
Injekce jsou typické ve většině lékařských ordinací. A akupunkturisté využívají sterilní kanály na namočení včelího jedu. Existuje však i jiná možnost - to znamená  přímo včelí bodnutí.
Apitherapeuti mají trénink při manipulaci s včely a jejich použití u pacientů.
Apitherapeuti můžou použít pinzetu k aplikaci včel přímo na kůži. Nebo mohou využít krabičky pro léčbu včel. To umožní odvážnému pacientovi, aby dal své rameno do kontejneru obsahujícího ​​včely. Jsou také i  větší komory, které apitherapeuti využívají.
A existují menší soupravy pro léčbu včel. Zatímco se člověk může naučit sám aplikovat včelí bodnutí, je důležité, aby zkušený apioterapeut použil takové metody alespoň zpočátku. Apitherapeut bude mít v případě alergické reakce epinefrin(epipen). A apitherapeut také vytáhne žihadlo krátce po bodnutí a reaguje na případnou reakci kůže.
Zatím v klinickém výzkumu se  akupunkturní léčba včelím jedem se ukázala jako užitečná pro bolest a zánět. Ale včelí štípnutí slouží k získání většího množství meliteinu do těla pro antibiotické účinky.
Mimochodem, kožní reakce na včelí kůži mohou být sníženy pomocí sódy nebo jablečného octa. . Jiné prostředky pro včelí bodnutí zahrnují med nebo cibuli.

Lyme nemoc je komplikovaná

Před několika lety jsem se setkal s dvěma lékaři, kteří léčili pacienty s lymskou chorobou, a nakonec jsem i v praxi pracoval s některými pacienty s Lyme. To, co jsem se dozvěděl, je, že lymská nemoc je velmi složitá  a ne každý bude nutně sledovat stejný průběh onemocnění. Proto je důležité nalézt lékaře, který bude pokračovat v léčbě, a je připraven použít kombinaci metod, včetně přírodních terapií, jako je léčba včelím jedem.
Zatímco samotná antibiotiky může být úspěšná v časné infekci, jak vidíme z výše uvedeného výzkumu, mohou také zabránit nárůstu infekce. Z tohoto důvodu má smysl kombinace antibiotik a přirozených terapií, jako je včelí jed a další.
přeloženo z
https://www.realnatural.org/bee-venom-fights-lyme-disease/

REFERENCE:

Socarras KM, Theophilus PAS, Torres JP, Gupta K, Sapi E. Antimikrobiální aktivita včelího Venomu a Melittin proti Borrelia burgdorferi. Antibiotika (Basilej).2017 listopad 29; 6 (4). pii: E31. dva: 10,3390 / antibiotika6040031.
Ellen Y Stromdahl, Robyn M Nadolny, Graham J Hickling, Sarah Hamer, Nicholas H Ogden, Cory Casal, Garrett A Heck, Jennifer A Gibbons, Taylor F Cremeans, Mark A Pilgard; Amblyomma americanum (Acari: Ixodidae) klíšťata nejsou vědci agentu Lyme disease, Borrelia burgdorferi (Spirocheatales: Spirochaetaceae): Přehled důkazů, Journal of Medical Entomology , tjx250
Lubke LL, Garon CF. Antimikrobiální činidlo melittin vykazuje silné in vitro inhibiční účinky na spirochetu lymskou nemocí. Clin Infect Dis. 1997 Jul; 25 Suppl 1: S48-51.
Sapi E, Bastian SL, Mpoy CM, Scott S, Rattelle A, Pabbati N, Poruri A, Burugu D, Theophilus PA, Pham TV, Datar A, Dhaliwal NK, MacDonald A, Rossi MJ, Sinha SK, Luecke DF. Charakterizace tvorby biofilmu Borrelia burgdorferi in vitro. PLoS One. 2012, 7 (10): e48277. dva: 10.1371 / journal.pone.0048277.
Sapi E, Theophilus PA, Pham TV, Burugu D, Luecke DF. Účinky cest RpoN, RpoS a LuxS na tvorbu biofilmu a citlivost antibiotika Borrelia Burgdorferi . Eur J Microbiol Immunol (Bp). 2016, 3, 6 (4): 272-286.
Sapi E, Kaur N, Anyanwu S, Luecke DF, Datar A, Patel S, Rossi M, Stricker RB.Hodnocení in vitro citlivosti antibiotik různých morfologických forem Borrelia burgdorferi . Infekce proti drogám. 2011, 4: 97-113. dva: 10.2147 / IDR.S19201.
Centra pro kontrolu nemoci. Lyme nemoc .
Rebecca J. Eisen, Lars Eisen, Charles B. Beard; Rozdělení krajů Ixodes scapularis a Ixodes pacificus (Acari: Ixodidae) v Continental USA, Journal of Medical Entomology, svazek 53, číslo 2, 1. března 2016, strany 349-386
Prostorová distribuce krajů v kontinentálních Spojených státech se záznamy o výskytu Amblyomma americanum (Ixodida: Ixodidae) Yuri P. Springer, Lars Eisen, Lorenza Beati, Angela M. Jamesová a Rebecca J. Eisen Journal of Medical Entomology Mar 2014: Vol . 51, vydání 2, s. 342-351
Seo BK, Han K, Kwon O, Jo DJ, Lee JH. Účinnost akupunktury včelího jedu při chronické bolesti dolní části zad: Randomizovaná, dvojitě zaslepená, šamově kontrolovaná studie. Toxiny (Basilej). 2017 listopad 7; 9 (11). pii: E361. dva: 10,3390 / toxiny9110361.
Lee MS, Pittler MH, Shin BC, Kong JC, Ernst E. Bee akupunktura jedu pro muskuloskeletální bolesti: recenze. J Pain. 2008 Apr; 9 (4): 289-97. doi: 10.1016 / j.jpain.2007.11.012.
Im EJ, Kim SJ, Hong SB, Park JK, Rhee MH. Protizánětlivá aktivita včelího jeduve BV2 mikrogliálních buňkách: Zprostředkování signální cesty NF-kB závislé na MyD88. Evidovaný komplement Alternat Med. 2016; 2016: 3704764. doi: 10.1155 / 2016/3704764.
Choe JY, Kim SK. Melittin inhibuje tvorbu osteoklastů prostřednictvím downregulace signalizační dráhy RANKL-RANK a inhibice interleukinu-1β v myších makrofázích. Int J Mol Med. 2017 Mar; 39 (3): 539-548. dva: 10.3892 / ijmm.2017.2876.
Lee WR, Pak SC, Park KK. Ochranný účinek včelího jedu na fibrózu způsobující zánětlivé onemocnění. Toxiny (Basilej). 2015. listopad 16; 7 (11): 4758-72. dva: 10,3390 / toxiny7114758.

Žádné komentáře:

Okomentovat